Aandoeningen aan de achillespees (achillodynie) – Podotherapiepraktijk Basting – Goedereede

Podotherapiepraktijk Basting

Podotherapie Basting

De eerste stap naar goed lopen en bewegen!

Adresgegevens

Charbonstraat 11
3252AE Goedereede

Tel: 0187 498552
E-mail: info@podotherapiebasting.nl

Openingstijden

Dinsdag: 09.00 - 18.00
Woensdag: 09.00 - 18.00
Donderdag: 09.00 - 18.00

Aandoeningen aan de achillespees (achillodynie)

Wat is het?

Achillodynie is een verzamelnaam voor alle klachten met betrekking tot de achillespees. De achillespees is de grootste pees van het menselijk lichaam. Het is een grote, dikke en stevige pees, die de oppervlakkige- en diepe kuitspieren verbindt aan het hielbeen. De achillespees is een kwetsbare plek. Een irritatie of overbelasting van de achillespees kan leiden tot een ontsteking of scheur. Vooral hardlopers of sporters die lopen of springen als trainingsonderdeel hebben, komt deze klacht veel voor.

Acute klachten

Bij acute klachten vertoond de pees duidelijke ontstekingsverschijnselen zoals lokale pijn, zwelling, roodheid en warmte. Is de pijn langer dan drie maanden aanwezig dan is er sprake van chronisch (langdurig) stadium. Vaak is er dan ook pijn in rust. De pijn wordt gevoelt bij het knijpen in de pees en tijdens bewegen. Meestal lokaliseert de pijn en of zwelling zich tussen de 3 tot 6 centimeter boven het hielbeen. Pijn in het begin van of na belasting, met name bij sporters die veel hardlopen.

Een behandeling

De behandeling bestaat uit corrigerende of ondersteunende podotherapeutische zolen om verkeerde trekkrachten op de achillespees te vermijden, dit is afhankelijk van de afwijkingen in het looppatroon. Een stevige en stabiele schoen, met al dan niet een inlegzool is een eerste vereiste. Verder is trainingsadvies betreffende de mate van belasting en de ondergrond van belang. Tevens worden gedoseerde rekoefeningen van de kuitspieren geadviseerd. Achillespeesklachten worden bij voorkeur in combinatie met een fysiotherapeut behandelt.

Het te verwachten resultaat is redelijk tot goed. Bij onvoldoende herstel is er kans op achillespeesruptuur (een scheurtje in de achillespees).

Bron: Rondom Podotherapeuten

Terug naar overzicht