Diabetische voetzorg – Podotherapiepraktijk Basting – Goedereede

Podotherapiepraktijk Basting

Podotherapie Basting

De eerste stap naar goed lopen en bewegen!

Adresgegevens

Charbonstraat 11
3252AE Goedereede

Tel: 0187 498552
E-mail: info@podotherapiebasting.nl

Openingstijden

Dinsdag: 09.00 - 18.00
Woensdag: 09.00 - 18.00
Donderdag: 09.00 - 18.00

Diabetische voetzorg

diabetes voetonderzoek

Diabetische voetzorg

In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen een vorm van Diabetes. De voeten van mensen met diabetes zijn extra kwetsbaar doordat ze het gevoel inde voeten kunnen verliezen. Hierdoor kunnen wondjes ontstaan die niet worden opgemerkt, doordat pijn ontbreekt. Zo’n wond kan makkelijk leiden tot een ontsteking en zelfs een amputatie. Het dagelijks controleren van de voeten is cruciaal.

De podotherapeut werkt samen met  huisartsenpraktijken, diabetes verpleegkundigen en medisch pedicures voor een optimale  voetzorg. Wanneer u bent verwezen door de hoofdbehandelaar dan doet de podotherapeut een uitgebreid onderzoek naar de doorbloeding, zenuwfuncties, afwijkingen in de voetstand en/of bewegelijkheid in de gewrichten. Er worden drukmetingen gedaan en gekeken of de schoenen goed passen.  Zo wordt een risico inventarisatie gemaakt en een individueel zorgplan opgesteld, waar in onder andere beschreven wordt welke medische voetzorg noodzakelijk is.

Er zijn zorgprofielen van 0 toten met 4. Het zorgprofiel geeft de hoeveelheid risico’s aan die een diabetes patiënt loopt op het krijgen van wonden. De diabeten in zorgprofiel 0 hebben geen complicaties aan de voeten. Hoe hoger het zorgprofiel, hoe meer risico’s de patiënt loopt op het krijgen van langdurige wonden. In de onderstaande tabel ziet u de uitleg bij de zorgprofielen.

Zorgprofiel 0 Er zijn geen complicaties aan de voeten.
Zorgprofiel 1 Het gevoel of de doorbloeding in de voeten is aangetast.
Zorgprofiel 2 Het gevoel of de doorbloeding in de voeten is aangetast in combinatie met een verhoogd risico op drukplekken, huiddefecten of infectie. Het gevoel én de doorbloeding in de voeten zijn aangetast.
Zorgprofiel 3 Het gevoel en/ of de doorbloeding in de voeten is aangetast in combinatie met verhoogde druk.
Zorgprofiel 4 Er is sprake van een wond, amputatie of Charcot voet.

De behandeling van de podotherapeut kan bestaan uit het verminderen van drukplekken door vilt, orthese of zooltherapie. Indien er toch een slecht genezende wond aanwezig is wordt er een wondbehandeling gedaan. Ook educatie omtrent de voetverzorging en hoe de voeten zelf te controleren is een belangrijk onderdeel. In de praktijk kunt u terecht voor De Diabetes Schoen: een comfortabele schoen welke de kans op drukplekken en irritaties voorkomen (www.dediabetesschoen.nl)  Verder kunnen patiënten gebruik maken van de Diabetes Voetencheck app; een eenvoudige en gebruiksvriendelijke app waarbij u wordt gemotiveerd en begeleid bij het
dagelijks controleren en verzorgen van de voeten(www.diabetesvoetencheck.nl) .